Naturen venter ikke

Det kan godt være, at vi mennesker i denne tid for manges vedkommende oplever, at meget er gået ned i tempo eller måske endda helt i stå, men planter og dyr fortsætter ufortrødent, og her på matriklen betyder det i dette forår både daglige konstateringer af livets formåen og en masse gøremål forbundet hermed.

Vi har ikke så travlt, at vi ikke har tid til at nyde solen, fuglesangen og den flyfri himmel, men der foregår en hel del mere, end bloggen her afspejler i øjeblikket.

Ønsket om at formidle har været sat i baggrunden for andre gøremål, og jeg har endnu ikke fundet en god rutine med at få skrevet og delt her på siden. På Instagram er det gået lidt bedre, men lige nu er min telefon på værksted, og lånetelefonen har desværre et elendigt kamera, så heller ikke der sker der så meget i denne tid. Men! Der kommer både ord og billeder herfra igen – ligesom der også vil være et liv efter Corona. Hvordan verden ser ud til den tid, ved ingen, men vi har i hvert fald intentionen om fortsat at dele glimt fra vores hverdag her i Askely. Opgiv os ikke.

Fra grønt til klart

Vi var heldige, at der allerede stod et drivhus, da vi overtog stedet midt på sommeren sidste år. Det var dog fuldstændig tilgroet og glassene havde et tykt lag af alger på begge sider. I første omgang ryddede vi blot op i vildnisset og satte nogle plantekasser i gang med tomater og agurker – og nåede faktisk at få en fin, omend beskeden, høst.

Dette forår har drivhuset fået den helt store tur med højtryksspuler og brun sæbe, og resultatet er overvældende tilfredsstillende. Planen er kun at dyrke i selvvandingskasser denne sæson – visionen om et drivhus med halmvarme og drypvanding må lige vente et år eller to. Det er simpelthen et spørgsmål om prioritering af tid og energi, og der kan sagtens komme masser af lækre grøntsager ud af planter i selvvandingskasser, nu hvor vi ikke først starter op i juli. Vi har fundet økologiske plantesække i Jem & Fix, og det må simpelthen blive det gyldne kompromis i år, så drivhuset er nu forberedt til det store rykind af udplantningsplanter, så snart de er klar.

Høns, kyllinger og ræven på visit

I en samtale med en god ven fortalte jeg om vores herlige høns, som går frit omkring og holder os med selskab i haven til stor fornøjelse for begge parter. Han advarede om, at inden længe ville rævene jage om dagen også, fordi de har sultne unger hjemme i rævegraven. Det var lige det puf, vi manglede, for at komme videre med hønsegård og -hus. Vi var bare ikke hurtige nok. Det kostede to høns og en drabelig skade til den tredje. Hun har dog klaret skærene efter tre dages sygeleje og går nu frejdigt omkring igen, men vi går nu ud og putter putterne allerede klokken otte om aftenen – ikke helt med deres gode vilje nu, hvor det stadig er lyst på det tidspunkt.

Ræven fik kun en af de to døde høns med sig, så i håb om, at den ville komme tilbage efter mere bytte, tog Torben den anden høne og satte strøm til den. Efter at de overlevende var gået til ro, blev den strømførende høne så lagt lige foran hønsehuset, og hvis ræven har været tilbage, har den fået et rap over snuden! Her ville det have været et hit, hvis vi havde haft et vildtkamera!!!

Taktikken blev gentaget aftenen efter, men der er grænser for, hvor længe en død høne kan holde uden at hørme, så den måtte videre. Nu går Torben så og tisser på hegnspælene, fordi vi har hørt, at lugten af menneskeurin kan virke afskrækkende! Whatever works….

Hønsegården er næsten færdig, men hønsehusbyggeriet gik lidt i stå ovenpå en regnefejl, så da Mutti Reiter kom forbi med en høne og seks daggamle kyllinger, måtte drivhuset tages i brug som midlertidigt kyllingebo. Det er slet ikke nogen dum måde at få ryddet op i bænkebidere og andet kravl, inden plantekasserne tilplantes. Kasserne måtte altså bæres ud af drivhuset igen, og de små dunbolde – som på blot halvanden uge er forvandlet til små fjerbolde – har kunnet skrabe og rode i jorden for fuld skrue, mens hønemor klukkende har instrueret. En midlertidig, lav indhegning fik vi også fikset i en fart, så de små også har et udeareal at boltre sig på. Om alt går vel, står det nye hønsepalads klart, når der skal planter i drivhuset, og så passer det sikkert med, at kyllingerne fint kan holde flyttedag.