Korte, våde dage
Nej, kære læser, vi er ikke gået helt i hi. Selvom aktivitetsniveauet her på bloggen måske kunne antyde noget andet, så er der stadig masser af aktivitet på matriklen. Blot er vi udfordret af manglende velvilje fra vejrguderne, som i kombination med det aftagende dagslys, gør det lidt vanskeligt at få ret meget fra hånden udendørs. Og det er unægteligt udendørs, vi pt. har flest projekter af dem, der ligger højest på prioriteringslisten. Det fine billede af gyldent efterår er fra Østrig, hvor jeg i oktober tilbragte en uge med at assistere på et kursus i varmtvandsterapi og samtidig fik en ordentlig dosis høstfarver i solskin, hvilket var noget af en kontrast til flere ugers næsten endeløs regn og gråt-i-gråt herhjemme. Jeg kom hjem med fornyet energi blot for at konstatere, at dette efterår virkelig ER et meget vådt et af slagsen på vores breddegrader, og at den megen nedbør stikker en kæp i hjulet på adskillige gøremål.
Det er dog lykkedes os at komme et stykke videre med at få rekonstrueret den terrasse, som vi købte sammen med beboelsesvognen og afmonterede i slutningen af august. Entreprenøren, der skulle lave fundamentet, rendte ind i en diskusprolabs, og det har været lidt med hiv og sving at få lavet en aftale – men nu er vi så langt, at vi snart kan begynde at lægge dækket på. Vi ser meget frem til, at have et sted at parkere de mudrede gummistøvler, for entréen i vores lillebitte hjem er altså ikke ret stor, og det er rigeligt, at katten slæber mængder af mudder ind.
Oprydning ude og inde


Min mor har udruget og opfostret kyllinger for os, og de har nu i nogle måneder været klar til at flytte hjemmefra. Altså har vi brugt en del krudt på at få ryddet det stykke jord, hvor hønsegården skal ligge. Da vi overtog ejendommen stod her en gammel, utæt campingvogn og ellers var der ikke meget andet end mandshøje brændenælder og kulsukker omgivet af krat på to sider og græs på de andre to. Torben har været i sving med både le og motorsav (motorsaven til visne grene, ikke til brændenælderne – SÅ store var de heller ikke!), og vi har brændt bål i regn og blæst, mens vi talte om, at 500 kvadratmeter nu alligevel er et ret stort areal til otte høns. Men tanken er jo, at hønsegården skal inddeles i flere mindre gårde, så vi på sigt har mulighed for at adskille nye kyllinger fra de gamle høns, indtil de er store nok til at gå sammen, og nu hvor vi alligevel er i gang, kan vi lige så godt gøre det ordentligt.
Når det har regnet for meget eller er blevet for mørkt ude, har vi kastet os over indendørs projekter, som bl.a. har involveret at få sorteret i noget af alt det, vi de forgangne måneder har gravet ud af de fire længer. Især det gamle værksted i den tidligere kostald har taget lang tid at tømme, for her var fyldt fra gulv til loft med gammelt, rustent værktøj og alverdens reservedele – og som tidligere nævnt er vi store fortalere for genbrug, så det hele skal jo ikke bare smides ud. På den anden side skal vi heller ikke gemme alting, og så er der jo kun én vej…sortering, sortering, sortering.
Havedrømme

Når kroppen kalder på te i koppen og varme til knoglerne, griber jeg til indendørs sysler, som i øjeblikket handler en hel del om havedrømme. Vi låner stakkevis af havebøger på biblioteket, laver ønskelister og glæder os til, der bliver tid og overskud til for alvor at gøre noget ved haven. Vi har nogle år været medlemmer af Haveselskabet, og jeg elsker at bladre i medlemsbladet, men i takt med, at behovet for at minimere vores ejendele opstod, fandt jeg ud af, at vi jo egentlig ikke behøver at gemme alle de gamle blade. Dog rummer de så mange nyttige og inspirerende artikler, at jeg besluttede at gå dem allesammen igennem inden udsmidning og klippe alt det ud, som jeg gerne vil kigge nærmere på. Udklippene har jeg inddelt i en række kategorier, så det bliver lettere at finde alt det, jeg gerne vil, om eksempelvis stauder, formering eller regnbede. Lige nu er vi fx i gang med at udfærdige en liste over frugttræer og -buske, vi skal have anskaffet, og her har det nye system vist sig særdeles anvendeligt. Det tager tid, javist, men det frigiver både plads og skaber overskuelighed – what’s not to like?
Hvor er det herligt og inspirerede at læse om jeres projektet. Jeg er levetingsdygtig i frø til stokroser, hvis det på et tidspunkt er et ønske.
Det lyder rigtig dejligt, kære Mette. Lige nu synes det ret langt ude i fremtiden, det med anlæg af have, men på et tidspunkt når vi også til den del. Og jeg glææææder mig!
Kære Mette
Jeg forsøgte mig med stokrosefrø dette forår, men kun en af de tre sorter ville spire – så jeg aftager meget gerne friske forsyninger af frø. Ingen have på landet uden stokroser!
Nej hvor er det godt med en hønse-have på 800 m² !!! læser med iver.
Det vanskeligste ved anlæg af have er vel at finde en leverandør med skoleplanter til rimelige priser? (Jeg har fået problemer med ganske alm. Sargent’s Apple, når man ikke er grossist kan man ikke købe hos Haveselskabet, men måske kan I som landmænd.) Kan det evt. betale sig at spørge på “netværket” om der er nogen der vil hjælpe?
Hønsegården bliver nu ‘kun’ på omkring 500 m², Donald. Men det er vist også rigeligt. Foreløbigt har vi kun otte høns, men det antal skulle gerne vokse med tiden.
Vi er jo ikke landmænd, så jeg ved ikke, om vi kan skaffe Sargent’s Apple til dig. Vi har omkring 18000 m² jord, dvs. vi ikke er over de 2 hektar, som resulterer i landbrugspligt. Vi er bare hobbyfolk. Men jeg har jo tidligere arbejdet på hovedkontoret for Bo Grønt, så måske jeg skulle støve nogle af de gamle forbindelser af…?
Jeg er stor tilhænger af netværk, så jeg ville da ikke tøve med at spørge ud. Prøv det!